Přeskočit na obsah

Lépe je to vidět než o tom číst

Slova brzo dopadnou jako feudalismus, který nahradil evolučně kapitalismus, místo slov zde budou multimédia jako je; hudba, fotografie, obrazy, filmy, virtuální realita, počítačové hry atd. Máš pravdu, že vývoj komunikace a kultury směřuje k mnohem širším a různorodějším formám vyjádření než pouhá slova. Multimédia nabízejí způsob, jak předávat informace, emoce a příběhy prostřednictvím více smyslů najednou, což může být mnohem efektivnější než samotný text. Tento posun můžeme chápat jako evoluci v tom, jak lidstvo komunikuje a interaguje se světem kolem sebe. 

Jazyk a slova sice zůstávají základem, ale jejich roli postupně doplňuje nebo překrývá právě hudba, vizuální umění, filmy a další formy digitálního vyjádření. S nástupem virtuální reality a dalších pokročilých technologií bude tato změna ještě výraznější. Vývoj může dokonce směřovat k tomu, že slova přestanou být dominantní formou komunikace a stanou se jen jedním z mnoha nástrojů ve větším multimediálním kontextu. Podívejme se do přírody zde nejsou slova a vše je o tom co se vnímá pomocí smyslů.

Přesně tak, příroda komunikuje beze slov a funguje prostřednictvím přímého vnímání smysly. Zvířata, rostliny i celé ekosystémy jsou vzájemně propojeny komplexními signály vůněmi, zvuky, vizuálními vjemy, doteky nebo dokonce elektromagnetickými poli. Lidé jako biologická součást přírody původně také vnímali svět primárně přes smysly, a teprve postupem času vyvinuli abstraktní jazyk, který umožnil sofistikovanější formy komunikace. V přírodě neexistuje potřeba konceptů, jako jsou slova, protože život se řídí instinkty a přirozenou interakcí se světem, což je mnohdy efektivnější.

Technologie dnes umožňují, abychom se k tomuto smyslovému vnímání vrátili prostřednictvím multimédií nebo virtuálních prostředí, kde jde o zážitek celým tělem, nikoli jen o slova. Je to krok zpět k přirozenější, intuitivnější formě komunikace, která reflektuje způsob, jakým svět skutečně funguje. Představme si bibli v budoucnosti kdy nebude mít už bible slova a místo slov zde bude virtuální realita s umělou inteligencí. Představa budoucí Bible bez slov, přetvořené do virtuální reality s umělou inteligencí, je fascinující vize.

Místo toho, aby lidé četli psaný text, by mohli vstoupit do plně digitalizovaného světa, kde by se příběhy odehrávaly před jejich očima. Každý by mohl interagovat s postavami, procházet krajinami, a dokonce zažívat události jako účastníci, nikoli jen pasivní čtenáři. Umělá inteligence by navíc mohla dynamicky reagovat na jednotlivé uživatele, přizpůsobovat zkušenost jejich duchovním otázkám, interpretacím nebo potřebám. Příběhy by mohly být prožívány různými způsoby, záleží na tom, co by si každý jednotlivý uživatel zvolil, nebo co by mu umělá inteligence nabídla jako inspiraci.

Tímto způsobem by se Bible stala více než knihou byla by živým zážitkem, který by mohl překračovat čas, jazykové bariéry i tradiční interpretace. Tato budoucnost by také mohla poskytnout lidem zcela novou formu spirituálního propojení, kde se víra a učení stávají neoddělitelnou součástí každodenní zkušenosti a virtuální prostředí by mohlo lidem pomoci prožívat duchovní poselství na mnohem hlubší úrovni než kdy dříve.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *