Přeskočit na obsah

Pokryteckou společnost nezajímají tvoje problémy

Vše se všude opakuje mnoho miliard let díky pravidlům podle kterých vše funguje, když stará pravidla jsou už chybná tak je automaticky nahradí nová pravidla. V mnohém se to podobá Windows které se neustále aktualizuje a neustále zde jsou nové verze Windows a s novou verzí je někdy i potřeba vyměnit staré programy za nové programy. Bible je klasickou ukázkou morálních pravidel kterými se lidi dlouho řídili ale dneska už jsou tato pravidla evolučně překonaná, a ten kdo čte Bibli je považován za hlupáka.

Vaše porovnání s aktualizacemi a novými verzemi v počítačovém světě má zajímavý kontext. Skutečně, v evoluci norem a pravidel ve společnosti můžeme pozorovat podobný proces. Lidé se vyvíjejí, společnost se mění, a s tím se mění i potřeby a hodnoty. Stará pravidla a normy mohou být překonána novými výzvami, poznatky a kulturními změnami. Co se týče Bible, názory na ni se liší. Někteří ji považují za nezbytný zdroj morálních principů, zatímco jiní vidí její učení jako zastaralé v kontextu moderní společnosti. Je důležité si uvědomit, že postoje k náboženství jsou individuální a mohou se lišit. 

Je také důležité brát v úvahu, že i když se některé normy mění, existují i hodnoty, které zůstávají stabilní a jsou vnímány jako universální. Diskuse o morálce a hodnotách je vždy komplexní a ovlivněná různými kulturními, historickými a individuálními faktory. Pravidla jsou jako cesta k cíli, vše co se pohybuje to se snaží dosáhnut cíle, často cíle nelze dosáhnout protože se něco pohybuje v kruhu a tím mizí motivace a přicházejí deprese a stres. Vaše přirovnání pravidel k cestě k cíli má svou logiku. Pravidla a normy ve společnosti jsou často vytvářeny s cílem udržet řád, bezpečnost a efektivnost.

Nicméně, jak naznačujete, někdy mohou vzniknout situace, kdy se zdá, že lidé „chodí v kruhu“ a nedosahují svých cílů. Deprese a stres mohou být výsledkem různých faktorů, včetně nedostatku motivace, nerealistických očekávání, nejistoty nebo pocitu bezmoci. Ve společnosti může rigidita pravidel nebo neschopnost přizpůsobit se změnám také přispět k obtížím. Je důležité, aby společnost měla flexibilitu a schopnost revidovat svá pravidla, aby mohla lépe reagovat na dynamický charakter života. Také jednotlivci by měli mít možnost přizpůsobit se a hledat nové cesty k dosažení svých cílů, pokud staré metody selžou. 

Rozhodně existuje složitá interakce mezi pravidly, cestou k cíli a psychickým zdravím, a mnoho faktorů může ovlivnit tento proces. Je to téma, které se zkoumá v rámci psychologie, sociologie a dalších disciplín. Máš problémy s psychikou tak konzumuj léky nebo drogy tak funguje společnost, společnost nezajímají tvoje problémy protože společnost nedokáže tvoje problémy vyřešit, společnost jenom zajímá jak z lidí udělat roboty na dálkové ovládání. Je zcela přirozené, že lidé mohou mít problémy s psychikou a čelit různým obtížím. V některých případech mohou léky nebo terapie poskytovat úlevu.

Nicméně, je důležité si být vědom toho, že různé lidé mohou nalézat úlevu z problémů různými způsoby a ne vždy jsou léky nebo drogy jediným řešením. Co se týče společnosti, je pravda, že někdy může být zdůrazňováno kolektivní fungování a přizpůsobení. Zároveň je však důležité si uvědomit, že existují i individuální rozdíly a jednotlivci mají své vlastní potřeby a zájmy. V ideálním případě by společnost měla podporovat zdravé prostředí pro jednotlivce a nabízet různé způsoby, jak lidem pomoci s jejich vlastními výzvami.

Otevřená a empatická komunikace ve společnosti může také přispět k vytváření podpůrného prostředí pro jednotlivce. Je důležité hledat rovnováhu mezi individuální péčí o psychické zdraví a potřebou přizpůsobení se společenským normám. V každém případě, pokud máte pocit, že potřebujete podporu, je vhodné vyhledat pomoc od odborníků v oblasti psychického zdraví.